Koncept & produktion: Ulrika Malmgren & Katta Pålsson
(Darling Desperados)
Regi: Ulrika Malmgren
Visuell design VR & Animation: Franco Veloz
Affisch: Franco Veloz
VR-enviroment: Leo Lådby-Pusselbiten
Dramatiker: Philisiwe Twijnstra
Attributmakare,Scenograf: Simon Karlsson
Kompositör & ljuddesign: Teodor Sydbom Kourkoulis
Ljusdesign :Hilda Ohlsson
Kostym/Maskdesign -Annette Fredriksson
Konstnärliga forskare: Tinna Joné & Ulrika Malmgren
Producent Malin Hjelm
Teknisk support: Alfons Wiberg
Är du modig nog att dyka ner i havet och lösa mysteriet där nere i djupet? Med ett VR-headset och världens bästa rörmokare Sally och Sue till din hjälp, får du i Det blåa blå uppleva en ny nivå av fantasi, lek och interaktivitet. Föreställningen görs i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen och Stockholms konstnärliga högskola.
Med stöd av Stockholms Stad
Virtuell verklighet (engelska Virtual Reality), VR, är en datorgenererad skenvärld som används bland annat i utbildning och träning, design och konstruktion, forskning och spel. VR-tekniken har en bakgrund i flygsimulatorer för jaktplanspiloter.
I VR-världen (engelska immersive VR) upplever sig användaren helt ”nedsänkt” i den virtuella världen. VR-glasögon och headset har blivit populära och konsumentmarknaden för upplevelse av virtuell verklighet växer snabbt.
I den här föreställningen får du följa med på en fantasifylld resa till en sprakande undervattensvärld. Nere i djupet möter mystiska havsväxter, fiskar, kanske till och med en och annan haj? Och nånstans, där du minst anar det, finns ett mysterium. Det blåa blå är en interaktiv teaterupplevelse som bereder plats för fantasi, lek och humor. Till vår hjälp när vi plumsar ner i havet har vi alltså VR-headsets. Du upplever allt i 360°, helt omsluten av öppna vatten och havets bubblande ljudlandskap.
Med tekniken kan vi skapa en helhetsupplevelse som av betraktaren kan upplevas som omslutande och verklighetsnära. Den relativt snabba utvecklingen av immersiva medier är spännande. Som medium och plattform gör VR att betraktaren ofta sätts i centrum för upplevelsen. Samtidigt fixas och bökas det i kontrollrummet bredvid – något där inne verkar inte stå helt rätt till? Tillsammans med världens bästa rörmokare Sally och Sue ska vi nog kunna ordna upp det!
Darling Desperados och Stockholms konstnärliga högskola utforskar med konstnärlig forskning sätt att nå ut med vårt berättande genom att använda oss av nya visualiseringsteknologier inom Extended Reality ( XR – (VR, AR, MR och andra medier). Publiken kan till exempel förnimma något som om de vore där, i det här fallet under ytan i Det blåa blå. VR innebär andra egenskaper och möjligheter för berättandet, att mottagaren inte bara blir en passiv mottagare av upplevelsen. Och på samma sätt använder vi i denna förställning scenrummet – ett ställe för dom unga att ta plats och utforska och problemlösa tillsammans med skådespelare. Kom och prova något som inte finns någon annanstans än i Skärholmen!
Den kombination vi provar är ett pionjärarbete gamla och nya medier blandas på ett alldeles unikt vis i det Blåa blå.
Filmskapare, teaterproducenter, regissörer och andra kreatörer utforskar i allt större utsträckning berättandet i VR och med det utvecklas mediet. Berättandet är ett viktigt verktyg för att förstå oss själva och världen, och både scenrummet och 360° video används i den här förställningen för att omslutas av världen i Det blåa blå.
Vår vision är att undersöka och sudda ut gränsen mellan att vara åskådare och deltagare i en undervattensvärld, och VR-upplevelsen kan ge berättelsen ett innovativt och unikt perspektiv.
VI ÄR ALLA BEROENDE AV HAVET